PG, benzine oranla daha ucuz bir yakıt. LPG yoluyla yapılan tasarrufun temeli de buna dayanıyor. Bir araç 100 kilometre için 8 litre benzin de harcayabilir, 12 litre LPG de harcayabilir. Fakat LPG hacmen daha fazla harcamaya sebep olsa da maliyeti daha düşük olacağı için tasarruf sağlayacaktır. LPG dönüşüm fiyatları 1500 TL’nin üstünde seyrettiği için, bu maliyetin tasarruf ile amorti edilmesi gerekmektedir.
Yakıt Tasarruf Cihazı
Yakıt tasarrufu için 1500 TL harcamak istemeyenler için daha ucuz bir yöntem var: Yakıt tasarruf cihazı. 50 TL ile 500 TL arasında değişen fiyatlar tüketici için LPG dönüşümünden daha cazip. Ama tüketiciler bu cihazların işe yarayıp yaramadığı konusunda bir fikir birliğine sahip değiller. Bir kısım araç sürücüsü, yakıt tasarruf cihazını aracına taktıktan sonra bir depoda 50 km.ye kadar tasarruf ettiğini belirtirken, diğer bir kısım cihazın tasarruf sağlamadığını, zaman ve para kaybı olduğunu söylüyor, hatta birkaç karşı argüman sunuyor:
-Cihaz üreticilerinin, üniversitelerin Mühendislik Fakültelerinden aldıkları raporlarda, karşılaştırma koşullarının eşit olmaması. Tasarruf cihazı takılmamış araç ile cihazı kullanan aracın aynı devirde çalıştırılmaması, güç-tork-devir eğrisinin gösterilmemesi.
-50 TL gibi düşük bir maliyetle %25’e kadar yakıt tasarrufu sağladığı iddia edilen bir cihazın, hiçbir otomobil üreticisi tarafından araçlarda kullanılmaması.
-Cihaz aksamının iki mıknatıstan oluşması ve bu mıknatısların manyetik bir alan yaratacak yeterlilikte olmaması.
-Cihazların TSE Belgesi olmaması.
Yakıt Tasarruf Cihazı Nasıl Çalışır?
Yakıt tasarruf cihazlarının temel çalışma prensibi mıknatıslar yoluyla manyetik alan oluşturmaya dayanıyor. Üreticilerin iddasına göre bu mıknatıslar, yakıt borusundan geçen molekülleri düzenliyor. Fakat karşı argümana göre mıknatıslar, yakıt içindeki tüm molekülleri filtreleyip hangilerini düzelteceğine karar verecek yapıda olmadıklarından eğer böyle bir durum söz konusu ise işlemi tüm moleküllere uygulayacakları için esasen bir bozulma yaşanabilir. Ayrıca yakıt içindeki moleküller, mıknatıs etkisiyle kimyasal değişime uğramayacakları için sözü edilen işlem gerekli ve mümkün görünmüyor. Cihazın tasarruf sağlamadığını idda edenlerin dikkat çektikleri bir başka nokta ise cihazın çapı. Buna göre, yakıt borusuna klips yardımıyla tutturulan cihazın çapı, yakıt borusunun çapından daha küçük olduğu için cihaz boruya tutturulduğunda boruyu daraltıyor. Borunun daralmasının doğal sonucu da daha az yakıt geçişi oluyor. Yakıt borusunun sıkışması, ilerleyen yıllarda yakıt hortumunun basınca dayanamayarak patlamasına sebep olabiliyor. Patlayan hortumdan sızan yakıtın motor ısısı ile alev alması da ihtimaller dahilinde.
ABD / EPA Yakıt Tasarruf Cihazları Raporu
Yakıt tasarruf cihazları sadece ülkemizde değil, ABD’de de kullanılıyor. Cihazlarla ilgili ABD Çevre Koruma Ajansı tarafından yayınlanan raporda, yakıt tasarruf cihazlarının karbon emisyon oranları veya yakıt tüketimi konusunda etkili bir değişiklik göstermediği vurgulanıyor. Ayrıca Çevre Koruma Ajansı( EPA) tüketicileri bu tarz yöntemlere başvurmamaları konusunda da uyarıyor.